Ziua Internaţională a Copilului – 1 iunie a reprezentat dintotdeauna o zi importantă pentru copiii de pretutindeni şi aşa va rămâne mereu, această zi fiind în fiecare an sărbătorită într-un mod aparte, astfel încât fiecare copil să aibă de câştigat şi să rămână cu cât mai multe lucruri benefice, dar mai ales cu amintiri frumoase, din anii copilăriei.

1 Iunie a fost şi va fi mereu ocazia perfectă pentru a se organiza diverse evenimente şi activităţi dedicate copiilor şi, de ce nu, pentru a fi create noi legături interculturale, între copiii români şi copiii din alte ţări.

Clubul Copiilor Lipova, la fel ca orice instituţie de învăţământ sau alte instituţii care desfăşoară activităţi cu şi pentru copii, a încercat mereu să le fie alături copiilor, zi de zi, dar cu atât mai mult în astfel de zile, de sărbătoare pentru micuţii care le calcă pragul. Şi acest an a adus cu sine noi surprize cu ocazia acestei sărbători a copiilor. Profesorii de la Clubul Copiilor Lipova nu au pierdut nici de această dată ocazia şi au continuat şi în acest an cu activităţile frumoase dedicate copiilor, printre care a fost cuprins şi continuat, proiectul intercultural conceput împreună cu prietenii din ţara vecină, Ungaria – localitatea Chitighaz, cu care Oraşul Lipova are o frumoasă şi veche relaţie de prietenie, între cele două oraşe existând, începând cu acest an, chiar şi o înfrăţire oficială .

Proiectul Intercultural, organizat sub denumirea „Sunt copil de ziua mea”, în cadrul căruia s-au desfăşurat diverse activităţi cultural-educative, artistice, de divertisment şi sportive dedicate copiilor, a fost realizat sub coordonarea Clubului Copiilor Lipova, în parteneriat cu Autoguvernarea Naţională Română din Ungaria – Chitigaz, Primăria şi Consiliul Local al Oraşului Lipova, Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova şi Liceul „Sever Bocu” Lipova.

Acest amplu proiect s-a desfăşurat timp de aproape o săptămână, perioada activităţilor interculturale prevăzute fiind cuprinsă între 27.05.2017 – 04.06.2017, în această perioadă fiind organizate deplasări atât în Ungaria, cât şi la Lipova.

Startul proiectului a fost dat prin vizita unei delegaţii din Lipova (reprezentanţi de la Clubul Copiilor Lipova şi Primăria şi Consiliul Local al Oraşului Lipova), în perioada 27.05 – 28.05.2017, la Chitighaz, în Ungaria.

Delegaţia română a participat în cele două zile petrecute în Ungaria, la evenimente cultural artistice organizate de Autoguvernarea Românilor de la Chitigaz, cu ocazia Zilei Naţionale a Românilor din Ungaria. În cadrul acestui program artistic au susţinut un concert şi formaţia «Company Band» din Lipova, formaţie coordonată de prof. Codrin Drăgoi.

În continuarea evenimentelor din Ungaria, a urmat evenimentul de la Lipova, organizat cu ocazia zilei de 1 Iunie, parte din acest Proiect Intercultural „Sunt copil de ziua mea”. La Lipova, evenimentul s-a desfăşurat în perioada 02.06 – 04.06.2017, programul pus la punct de reprezentanţii lipovani, fiind pregătit pentru copiii de toate vârstele, dar şi pentru cei mai mari dintre oaspeţi – profesorii coordonatori şi alţi reprezentanţi oficiali din Chitighaz – Ungaria, prezenţi şi ei la Lipova cu această ocazie.

Astfel, în perioada 02.06 – 04.06.2017, reprezentanţii Clubului Copiilor Lipova, alături de reprezentanţii administraţiei locale din Lipova, au fost onoraţi de prezenţa unei delegaţii din Chitigaz – Ungaria, compusă din cadre didactice şi consilieri locali, sub coordonarea d-lui Finna Alexandru – Vicepreşedintele Autoguvernării Românilor din Ungaria.

Startul activităţilor de 1 Iunie a fost dat vineri, 2 iunie, încă de la orele dimineţii, la Centrul Recreativ Orăşenesc Lipova.

Activităţile au început cu susţinerea unui program artistic, în sala de festivităţi din cadrul Centrului Recreativ Orăşenesc Lipova, unde se află şi sediul Clubului Copiilor Lipova.

Programul a fost susţinut de copiii care frecventează Cercul de Muzică din cadrul Clubului Copiilor Lipova, precum şi copiii de la Cercurile „Atelierul Fanteziei”,  Cultură şi Civilizaţie Engleză, Gimnastică Aerobică şi Judo.

Cu această ocazie au fost premiaţi copiii cu rezultate deosebite în anul şcolar 2016 – 2017, aceştia fiind răsplătiţi cu diplome şi premii. La eveniment au participat peste 350 copii şi părinţi.

În continuarea evenimentului de vineri, activităţile au continuat şi în următoarele 2 zile din weekend, cu surprize frumoase pregătite pentru oaspeţii din Ungaria.

Sâmbătă – 03.06.2017 s-a organizat o excursie în podgorie, pe traseul: Mănăstirea Maria Radna, Mănăstirea Feredeu, Muzeul Ioan Slavici Şiria, Miniş; la această excursie au participat membrii delegaţiei din Ungaria şi Lipova. Participanţii au fost însoţiţi în această drumeţie de prof. Camelia Iordache (Cercul „Atelierul Fanteziei”) şi prof. Florina Constantin (Cercul de Cultură şi Civilizaţie Engleză).

Duminică – 04.06.2017, la invitaţia d-lui primar Jurjescu Dorel Marinel şi a d-lui viceprimar Neda Andrei George, din Şiştarovăţ, au fost vizitate taberele de la Şiştarovăţ şi Labăşinţ.

Vizita s-a încheiat cu o recepţie la Căminul Cultural din Şiştarovăţ. Au fost purtate discuţii în vederea unei posibile colaborări şi organizări de tabere tematice cu copiii de naţionalitate română din Ungaria – elevi ai Şcolii cu predare în limba română din Chitigaz.

Pentru ca toate aceste activităţi să decurgă în cel mai bun mod, evenimentul a fost atent organizat şi coordonat de profesorii din cadrul Clubului Copiilor Lipova: Prof. Tusa Zoltan – director, Prof. Iordache Camelia, Prof.Constantin Florina, Prof. Papp Iosif, Prof. Codrin Drăgoi.

Proiectul a fost susţinut financiar de Primăria Oraşului Lipova şi Consiliul Local al Oraşului Lipova, cărora le sunt transmise pe această cale cele mai sincere mulţumiri, din partea reprezentanţilor Clubului Copiilor Lipova –  Director, prof. Tusa Zoltan.

„Pe această cale, dorim să transmitem cele mai sincere mulţumiri tuturor partenerilor şi cadrelor didactice, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui minunat eveniment dedicat copiilor şi bineînţeles, participanţilor, care au fost prezenţi într-un număr atât de mare la activităţile noastre şi au dovedit încă o dată că talentul, imaginaţia, originalitatea şi seriozitatea copiilor sunt nemărginite şi deosebite“, a spus directorul Clubului Copiilor Lipova – prof.Tusa Zoltan.