Organizaţia de Cruce Roşie Lipova, şi-a continuat misiunea începută încă de la înfiinţare şi a realizat de-a lungul anului 2016  o serie de acţiuni umanitare, educative şi de ajutorare dintre cele mai diversificate.

Dacă e să facem un rezumat, dintre acţiunile desfăşurate de la începutul şi până în ultima lună a anului 2016, de către reprezentanţii Crucea Roşie Lipova, putem menţiona următoarele:

  1. Periodic, au fost desfăşurate diverse acţiuni umanitare de ajutorare, în cadrul cărora s-au împărţit alimente, îmbrăcăminte, aparatură electrocasnică şi alte ajutoare utile familiilor nevoiaşe, adunate din donaţii ale cetăţenilor. Toate ajutoarele care au fost donate încă de la începutul acestui an au fost împărţite unor familii nevoiaşe din oraşul Lipova.

Astfel că, mai multe familii cu o situaţie mai precară au avut surpriza de a fi vizitaţi de reprezentanţii Crucii Roşii şi au primit diverse lucruri, care cu siguranţă le vor fi de folos, ajutoarele împărţite ajungând acolo unde cu siguranţă era nevoie de ele.

În cadrul acestor acţiuni, echipa de voluntari activi ai Crucii Roşii Lipova s-a deplasat la domiciliul familiilor nevoiaşe pentru a le dona bunurile colectate la sediul organizaţiei. Fiecare dintre familiile vizitate a fost surprinsă în cel mai plăcut mod, bucuria şi emoţia putând fi citite pe faţa acestora.

  1. O altă serie de acţiuni a vizat educaţia pentru sănătate, aceste acţiuni fiind dedicate cu precădere copiilor. În acest sens, în timpul anului şcolar, în colaborare cu Compartimentul Asistenţă Medicală Comunitară, au fost organizate acţiuni în grădiniţele şi şcolile lipovane (clasele I-IV), în cadrul cărora, copiii cu vârste cuprinse între 3-10 ani au fost instruiţi şi îndrumaţi ce trebuie să facă pentru a avea o igienă personală de nota 10. Ei au avut parte de câteva lecţii de igienă personală, în cadrul cărora li s-a exemplificat şi explicat cum şi cât de des să-şi spele mâinile, dinţii, cât de importantă e igiena mâinilor, a dinţilor, a corpului.

Modul în care s-a gândit desfăşurarea acestor acţiuni a fost unul foarte atent pus la punct de către preşedintele Crucii Roşii Lipova, Adrian Antoche, care a considerat că este foarte important ca elevilor să le fie prezentate detalii şi explicaţii corecte şi concrete venite direct din partea unor specialişti, fapt care a dus la colaborarea cu reprezentanţii Compartimentului Asistenţă Medicală Comunitară din cadrul Primăriei Oraşului Lipova. S-a considerat că prezenţa în faţa copiilor a unui specialist în domeniu este foarte importantă, iar în acest mod, copiii au avut ocazia să asculte şi să li se exemplifice informaţii foarte importante pentru sănătatea şi igiena corpului lor, despre îngrijirea corectă a igienei personale, cei mai curioşi dintre ei având chiar ocazia să adreseze întrebări asistenţilor medicali, din cadrul Compartimentului Asistenţă Medicală Comunitară –  Primăria Oraşului Lipova, care le-au vorbit cu multă răbdare şi tact despre toate acestea.

  1. Dintre acţiunile desfăşurate de voluntarii Crucii Roşii Lipova, în acest an s-au numărat şi câteva acţiuni care au avut în prim plan sănătatea cetăţenilor , mai exact s-au efectuat controale medicale de rutină, dedicate persoanelor vârstnice, atât celor aflate în centrele de bătrâni, cât şi celor care locuiesc în diverse zone din Lipova, Radna şi Şoimoş, unde nivelul de trai este mai scăzut şi cei care locuiesc aici nu au posbilitatea să ajungă atât de uşor la medic, pentru un control de rutină.

Echipele formate din voluntari ai Crucii Roşii Lipova şi asistenţii medicali din cadrul Compartimentului Asistenţă Medicală Comunitară –  Primăria Oraşului Lipova s-au deplasat în zonele vizate, oferind persoanelor vârstnice posibilitatea de a-şi controla sănătatea în mod gratuit. Controalele medicale au constat în verificarea tensiunii arteriale, a glicemiei, a pulsului, a bătăilor inimii şi orice alte probleme au fost sesizate de către vârstnicii vizitaţi.

Pentru ca toate aceste acţiuni să fie posibile, Subfiliala Crucea Roşie Lipova – preşedinte Adrian Antoche a fost susţinută şi a colaborat cu o serie de instituţii, departamente şi persoane voluntare cu suflet mare, care au spus mereu „prezent” şi dintre care amintim: reprezentanţii Compartimentului Asistenţă Medicală Comunitară –  Primăria Oraşului Lipova – asistenţii medicali Radu Stepan şi Marius Mureşan,  Fundaţia AMC Betleem Lipova – reprezentantă de  Monica Urs, împreună cu copiii din cadrul Centrului Teritorial de Voluntariat Filiala Lipova, elevi şi cadre didactice din cadrul liceelor şi grădiniţelor din Oraşul Lipova, firma SC Oechsler România SRL şi nu în ultimul rând tinerii voluntari, care formează această frumoasă echipă Crucea Roşie Lipova.

Toate aceste fapte bune nu se opresc aici, ele vor fi continuate de alte acţiuni,  la fel de bine gândite şi importante pentru comunitate, pe care Crucea Roşie Lipova le va realiza pentru a veni, atât cât este posibil, în ajutorul celor care au nevoie, pentru că aşa cum spunea şi marele Mircea Eliade: „Cea dintâi şi singura datorie esenţială a omului este caritatea, adică o neobosită justificare a bucuriei existenţei.”