Acesta este un mesaj adresat societăţii din care facem parte, dar, în acelaşi timp, reprezintă şi titlul unui concurs organizat de către Asociaţia Română pentru Dezvoltare Europeană Timişoara (ARDE), în colaborare cu Inspectoratele Şcolare ale judeţelor Timiş, Arad, Caraş – Severin, Bihor, Satu Mare şi Consiliul Judeţean Timiş.

Proiectul a avut ca scop conştientizarea în rândul tinerilor a efectelor discriminării, promovarea unui comportament tolerant faţă de diverse grupuri vulnerabile şi dezvoltarea relaţiilor de comunicare şi cooperare prin implicarea tinerilor într-un concurs interregional, derulat în perioada 21 octombrie – 4 noiembrie 2016 şi desfăşurat pe trei secţiuni: Convieţuire multiculturală, Discriminare de gen şi Discriminare etnică/religioasă.

Concursul a constat în redactarea de către elevi a unor eseuri argumentative care să se încadreze într-una dintre cele trei secţiuni, aceştia fiind coordonaţi de către un profesor sau reprezentant al vreunei organizaţii nonguvernamentale.

Liceul „Atanasie Marienescu” s-a înscris la acest concurs cu doi elevi: Dumitru Ana – Maria, din clasa a IX – a B, coordonată de dna profesoară Opriş Ancuţa şi Suciu Paula Patricia Renata, din clasa a XI – a B, coordonată de subsemnata, care a şi obţinut premiul al III – lea la secţiunea Discriminarea de gen cu o lucrare intitulată „O privire anacronică asupra femeii”.

La festivitatea de premiere, care a avut loc în data de 4.11.2016, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Timiş, au participat trei elevi din judeţul Arad dintre care doi au reprezentat oraşul Lipova, mai exact cele două licee. Este vorba despre elevii: Suciu Paula, de la Liceul „Atanasie Marienescu”, şi Păcurar Alin, de la Liceul „Sever Bocu”.

Cinste lor, elevilor, pentru faptul că au decis să se implice în tot felul de activităţi extraşcolare şi pentru că doresc ca vocea lor să se facă auzită!

Aş mai dori să punctez un aspect şi anume acela al bunei colaborări dintre cei doi elevi, respectiv cele două doamne profesoare care au parcurs împreună drumul Lipova – Timişoara şi invers, manifestând mai mult decât toleranţă, demonstrând că actul educativ este mai presus de orice, că noi, dascălii, suntem datori să formăm caractere şi să schimbăm mentalităţi, aşadar să contribuim la progresul societăţii.

În încheiere vă adresez tuturor cititorilor următorul mesaj: Fiţi toleranţi cu cei care sunt altfel decât voi, în special cu cei care gândesc altfel, deoarece ideile diferite sau chiar divergente nasc progresul!

 

Prof. Flueraş Lavinia Aritica