Ziua de 26 august a fost aleasă de autoritățile Statului Român pentru a celebra 100 de ani de la intrarea țării noastre ca țară beligerantă de partea Antantei în Primul Război Mondial (27 august 1916 este data exactă la care ambasadorul Edgar Mavrocordat depune, la ora 21, la secretariatul Ministerului Austro-Ungar de Externe, declarația de război din partea Regatului Român) cu un efectiv de 658.088 de militari – cu toții percepuți, astăzi, ca eroi.
În această zi, de 26 august, cand s-au împlinit 100 de ani de la intrarea în Primul Război Mondial, numele arădenilor care și-au dat viața pentru cauza comună au fost citite, întru veșnic omagiu, în cadrul unor manifestări commemorative desfăşurate, între orele 10 și 11, în trei locații diferite – Arad, Lipova și Păuliș – cu prilejul unei ceremonii militare organizate de Guvernul României prin reprezentantul din teritoriu, Prefectura Arad.
Conform programului prestabilit de reprezentanţii MApN, începând cu ora 10:00, vineri, 26 august, manifestările comemorative s-au desfăşurat la nivel naţional, în premieră, în 100 de cimitire sau monumente ale eroilor. Aceste manifestări au cuprins în program ceremonii de ”Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”. Astfel că, personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari răniţi în teatrele de operaţii, copii ai eroilor căzuţi în teatrele de operaţii, urmaşi ai eroilor căzuţi în Primul Război Mondial sau cetăţeni au dat citire, succesiv, unor liste ce au cuprins nume de eroi.
În cadrul ceremonialului de la Lipova, ulterior slujbei de pomenire oficiată de reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe din Lipova, Radna şi Şoimoş, a urmat de asemenea citirea listelor cu numele eroilor căzuţi la datorie în timpul Primul Război Mondial. Listele au fost citite de către reprezentanţi ai Prefecturii Arad, Consiliului Judeţean Arad, Primăriei şi Consiliului Local al Oraşului Lipova, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere. Manifestările organizate în oraşul Lipova au avut loc la Monumentul Eroilor din incinta Parcului Libertăţii, situat în zona centrală a oraşului, în faţa Bisericii Ortodoxe «Adormirea Maicii Domnului» din Lipova, iar ceremonialul s-a desfăşurat după următorul program:
– 9.30 – 10.00 Constituirea dispozitivului , sosirea invitaților, a publicului și a reprezentanților presei;
– 09.50 Instalarea gărzii de onoare la monument
– 10.00 – 10.10 Slujbă religioasă
– 10.10 – 10.12 Moment de reculegere / Semnal trompet
– 10.12 – 11.10 Citirea preambulului și a listei cu eroi
– 11.10 – 11.15 Intonarea Imnului eroilor
– 11.15 – 11.30 Depuneri de coroane / jerbe de flori și aprinderea de lumânări/candele.
Dintre reprezantanţii locali şi judeţeni care au participat la aceste acţiuni de comemorare, amintim pe: Iosif Mircea Jichici – Primarul Oraşului Lipova, Petru Cociş – Administrator Public al Oraşului Lipova, Mihai Fifor – senator, Dorel Gheorghe Căprar – deputat, reprezentanţi ai Consiliului Local Lipova, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Municipiului Arad, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Arad şi reprezentanţi ai partidelor politice.
Alături de aceştia, la eveniment au luat parte de asemenea şi reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din Lipova, Radna şi Şoimoş, cadre militare de la Poliţia Lipova şi Unitatea Militară din Lipova, reprezentanţi din cadrul ACMRR Lipova (Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere) şi, de asemenea, reprezentanţi ai Ocoalelor Silvice din Lipova şi Radna.
La finalul momentului de citire a numelor eroilor, a urmat un alt moment important al ceremonialului, şi anume momentul depunerii coroanelor la Monumentul Eroilor, de către fiecare dintre reprezentanţii instituţiilor menţionate mai sus.
Manifestările au fost unele deosebite, atât organizatorii, invitaţii, cât şi cetăţenii care s-au oprit pentru câteva momente din drumul lor, fiind impresionaţi de întreg ceremonialul desfăşurat la Lipova, cu această ocazie, într-o astfel de zi de importanţă majoră şi unică – 100 de ani de la intrarea militarilor români în Primul Război Mondial .