25 Octombrie – Ziua Armatei Române, ziua în care, în AN  CENTENAR,  poporul român aduce cinste și onoare Armatei României, glorie eternă eroilor neamului românesc, prețuire aleasă trecutului victorios, care a oferit românilor de azi, țara în care trăiesc – România, libertate și cinste, dar mai ales au format întreaga națiune ca o UNITATE, un tot, un întreg.

La data de 25 octombrie 1944, Armata Română a eliberat Transilvania de Nord de sub ocupația hortystă, ultimele orașe eliberate fiind Satu Mare și Carei. Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august – 25 octombrie 1944, dintre care au fost uciși sau răniți aproximativ 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Manifestări culturale și religioase au avut loc și la Lipova, unde la Monumentul Eroilor din Parcul Libertății, începând cu ora 11:00, joi, 25 octombrie a.c., s-a desfășurat un ceremonial religios și militar, în cadrul căruia s-a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor, urmată fiind de acțiunea de depunere de coroane, cu participarea instituțiilor locale reprezentative.

Manifestările s-au desfășurat în prezența oficialităților locale, primar Iosif Mircea JICHICI, Petru COCIȘ – Administrator Public, reprezentanților Consiliului Local al Orașului Lipova, reprezentanților ACMRR Lipova (Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere), reprezentanților Poliției Orașului Lipova, ai Jandarmeriei Române, precum și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din Orașul Lipova, care au venit însoțiți de un număr mare de elevi, mai mici și mai mari, care au dorit să aducă câte o floare în memoria eroilor neamului românesc.

„Respect și mă inclin în fața actelor de sacrificiu, curaj, îndârjire și iubire de țară și popor, de care militarii de atunci – eroii noștri de azi – au dat dovadă și de care dau dovadă și  urmașii lor – militarii de azi, care duc mai departe moștenirea strămoșilor și își servesc țara sub drapel, ca și cadre active, în rezervă sau retragere. La mulți ani, Armatei Române! Glorie eternă și veșnică pomenire eroilor neamului românesc căzuți în marile războaie! Onoare, cinste și respect pentru Patria Mamă! „, a mai transmis Iosif Mircea JICHICI – Primarul Orașului Lipova.

 

Manifestări comemorative la Monumentul Eroilor de la Păuliș

Dimineața zilei de joi, 25 octombie – Ziua Armatei Române, a început în județul Arad, de la ora 08:30,  cu un ceremonial militar şi religios,  depuneri de coroane şi jerbe de flori, la Monumentul Eroilor de la Păuliș, în memoria eroilor  Detașamentului Păuliș, elevi ai școlii de subofițeri în rezervă de la Radna, care în septembrie 1944 au reușit să țină piept pentru aproape o săptămână unei divizii inamice care era de 8 ori mai mare.

La aceste manifestări a participat și Ministrul Apărării Naționale – Mihai Fifor, alături de reprezentanţii instituțiilor judeţului Arad, Instituția Prefectului Județului Arad, Consiliul Județean Arad, deputați și reprezentanți ai cadrelor militare județene și reprezentanții administrației locale a comunei Păuliș și orașului Lipova.

Foto lipova: Eroii au fost cinstiți cum se cuvine în orașul Lipova

Foto paulis: Ministrul Fifor și oficialități locale și județene au participat la manifestările de la Păuliș